Fisk | Fiskbilen.se

Fisk

Fryst kvalitetsfisk

Vi på Fiskbilen jobbar med frysta kvalitetsprodukter av fisk. Faktum är att fisk som har hanterats korrekt i vissa fall kan vara bättre än färsk fisk. Särskilt när det gäller smak, färskhet och näringsvärde.

Kanske tänker du att du helst köper en färsk fisk i delikatessdisken men den har transporterats från sin fångstplats och är kanske inte så färsk som du tror. Såklart är en egen uppdragen Abborre som du röker direkt vid sjön lite speciellt, och där blir det svårt att konkurrera.

Vad vi vill säga här är att våra produkter fiskas på haven och sedan fryses in direkt efter fångsten på båten. Där packas de och då bevaras konsistens och struktur bättre än färsk fisk, som är kyld. På samma gång bevaras vitaminer och mineraler.

Det finns många fördelar med fryst fisk och inte minst att man enkelt kan ta fram en lagom bit ur frysen, som alltid smakar bra. Det är även enkelt att ha på lager hemma och man undviker spill då alla bitar är rensade och klara att använda.

Du får även bra information om kostnaden samt att alla bitar har samma vikt. En sak man kanske inte direkt tänker på är att processen från fångst och produktion är kontrollerad. Det gäller hela vägen fram till produkten du har i frysen. Hög kvalitetskontroll och livsmedelssäkerhet.

Med fryst fisk i styckfrysta förpackningar, och ett stort sortiment, får du fisk med hemleverans, ända hem till middagsbordet.

Pelagisk fisk

Pelagisk fisk är fiskar som man fiskar ute på öppet hav. Dom har inte direkt någon anknytning till kusten. Man kan säga att dessa fisksorter följer med havets strömmar, men det finns såklart undantag. Ett annat sätt att säga det är att dessa fiskar inte finns i insjöar eller vid kusterna.

Torsk

Gadus morhua

Torsken är en av våra populäraste matfiskar. Den har gått från att vara en vanlig fisk till att istället avnjutas på lyxrestauranger som en delikatess. Kanske har du ätit både torskfilé och även torskryggfilé. Torsken är mjäll i köttet och den smälter verkligen i munnen när den är rätt tillagad.
Torsken finns i både bräckt och saltvatten. Man fiskar den i Östersjön och från bottenhavet till Nordatlanten. Den väger oftast omkring tio kilo men man har fått exemplar som vägt 96 kilo och varit två meter långa. Säsongen för torsk är året om.
Torsken äter det mesta den hittar och håller ofta till vid botten, ned till ungefär 600 meters djup.
När man fiskar torsk använder man olika metoder som snurrevad, trål, krok och garn.

Torsk

Näringsinnehåll per 100 g Torsk

Energi: 783 kj
Kcal: 181
Protein: 18,1 g
Fett: 0,7 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 22,2 %
Enkelomättat: 17,8 %
Fleromättat 57,1 %

Hälleflundra

Hippoglossus hippoglossus

Hälleflundran är en av våra vanligaste fiskar inom plattfiskarna. Hälleflundran finns utefter kusten vid Skagerrak och Kattegatt. Om vattnet är extra salt trivs Hälleflundran riktigt bra. Desto djupare vatten desto större fiskar. En vanlig storlek på denna fisk är runt 18 kilo. Man har dock fiskat exemplar på 320 kilo och som varit 3,6 meter långa. Mestadels äter den räkor, bläckfisk och andra fiskar. Den trivs bäst på botten som är av sand och sten. Fiske med snurrevad används ofta för att fiska Hälleflundra.
Köttet är skivigt, vitt och fast. Detta är en väldigt god och omtyckt matfisk och den fiskas under hela året.

Hälleflundra

Näringsinnehåll per 100 g Hälleflundra

Energi: 496 kj
Kcal: 118
Protein: 18,7 g
Fett: 4,8 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 16,1 %
Enkelomättat: 72,4%
Fleromättat: 9,8 %
Fördelat på:
Omega-3 fett: 7,7 %
Omega-6 fett: 2,1 %
Omega-3 fett: 0,8 g (Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlöslig vitamin: D
Mineraler: selen

Rödspätta

Pleuronectes platessa

Rödspättan är en plattfisk som många tycker om. Särskilt barn är förtjusta i den, då den är enkel att äta, smakar gott och man inte av misstag får med några ben. Panerad passar den perfekt på många middagsbord.
Att den heter just Rödspätta kommer från de röda prickarna på ovansidan. Dessa kan den även anpassa i antal beroende på omgivningen. Behöver den bättre smälta in på botten ändrar den helt enkelt ovansidan.
En rödspätta kan ha en vikt på 7 kilo och en längd på en meter, men i våra vatten är den oftast mellan 0,3 till 0,6 kilo. När den är över 1 kilo brukar vi kalla den Kungsflundra. Ser du det på en restaurangmeny så vet du att det är en stor Rödspätta. Ungefär hälften av vikten av Rödspättan kan bli filé.
Rödspättan lever både i salt och bräckt vatten och är vanlig i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak. Den finns omkring kusterna upp mot Gotland.
Ofta befinner sig Rödspättan på grunt vatten men vara ända på 250 meter. Den äter mestadels kräftdjur, musslor samt annat den hittar.
Rödspätta serveras som panerad, helstekt eller som filé. Den panerade är verkligen en favorit för barnen. Oavsett hur man tillagar den så är smaken är god och det vita köttet passar extra bra med lite citron och nykokt potatis.

Rödspätta

Näringsinnehåll per 100 g Rödspätta

Näringsvärde per 100 g rödspättafilé
Energi: 382 kj
Kcal: 91
Protein: 21,1 g
Fett: 0,6 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 26,6 %
Enkelomättat: 26,5 %
Fleromättat: 46,5 %
Fördelat på:
Omega-3 fett: 34,3 %
Omega-6 fett: 8,2 %
Omega-3 fett: 0,2 g
(Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlösliga vitaminer: A, D
B-vitaminer: B12, niacin, pantotensyra, tiamin

Sjötunga

Solea vulgaris

Sjötungan finns omkring västkusten och är en populär och god matfisk med mjällt och vitt kött. Exemplaren kan bli upp till 3 kilo.
Plattfiskar föds som vanliga fiskar men sen när de lägger sig på botten på sidan så blir dom platta och det ena öga vandrar sedan upp till ovanssidan.
Sjötungan är en nattaktiv fisk som under dagarna ligger nedgrävd i sanden på botten. Sjötungan är utrustad med skäggtrådar och söker efter sina byten med luktsinnet. Den äter precis som rödtungan smådjur på botten samt småfisk.
På sommaren kan den befinna sig nära stränder och man kan träffa på den där älvar och åar mynnar ut.

Sjötunga

Näringsinnehåll per 100 g Sjötunga

Energi: 259 kj
Kcal: 66
Protein: 14,8 g
Fett: 0,5 g

Tonfisk

Thunnus thynnus

Tonfisk finns i flera varianter och du har kanske hört blåfenad, gulfenad, skipjack eller tonggol. Den blåfenade tonfisken är den som anses vara den absolut finaste, men den är utrotningshotad varför det aldrig är den fisken som man äter. Den tonfisk vi äter är gulfenad tonfisk.
Kotlettbitarna är saftiga och passar bra till både grillning och stekning. Vår fisk är fångad i västra eller centrala Stilla havet med handlina eller spö.
Tonfisk kan ha en vikt uppemot 1000 kilo. Fisken är väldigt snabb och kan vandra över stora sträckor. Redan ett år gammal väger tonfisken 5 kilo. Den äter allt som finns tillgängligt i havet.
När du grillar eller anrättar tonfisk är en bra temperatur på kotletterna lite över 30 grader.

Tonfisk

Näringsinnehåll per 100 g Tonfisk

Energi: 770 kj
Kcal: 185
Protein: 24 g
Fett: 9,9 g
Fettkvalitet i %:
Mättat 33,9 %
Enkelomättat 24,2 %
Fleromättat 38,7 %
Fördelat på:
Omega-3 fett: 33,9 %
Omega-6 fett: 4,8 %
Fettlösliga vitaminer: A, D, E
B-vitamin: niacin, tiamin

Marulk

Lophius piscatorius

Marulk är en speciell fisk med sitt lite fula och breda tillplattade utseende. Marulken ligger ofta på nedgrävd på botten och lurar på byten. Marulken finns i Nordsjön samt Kattegatt och Skagerrak. Marulken fiskar man inte speciellt utan den kommer med i trålar när man fiskar andra havsfiskar och skaldjur.
Som matfisk har Marulken ett välsmakande kött varför den är populär när den finns tillgänglig.

Marulk

Näringsinnehåll per 100 g Marulk

Energi: 269 kj
Kcal: 63
Protein: 15,8 g
Fett: 0,1 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 26,6 %
Enkelomättat: 20,2 %
Fleromättat: 48,6 %
Fördelat på:
Omega-3 fett: 43 % Omega-6 fett: 5,6 %
Omega-3 fett: 0,1 g (Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlöslig vitamin: A
Mineraler: kalcium, selen, zink

Odlad fisk

Fiskodling är när man odlar fisk som mestadels är avsedda för livsmedel. Odlingen kan vara i havet och insjöar där fisken är inneslutna i kassar (nätbehållare) och tillåts växa tills de är färdiga att slaktas.

Lax

Salmo salar

Lax finns i Atlanten och kan väga upp till 45 kilo. Så stora exemplar ser vi inte kring Sverige, där är mer storleken kring 3-6 kilo men stora exemplar har fångats i våra älvar. Laxen söker sig tillbaka till sina lekplatser och går ofta upp i älvarna. Även i Vänern finns lax samt i Östersjön.
Den lax som nu är vanligast är den odlade laxen som föds upp under strikta kontrollerade former i Norges havsområden. Detta gör att laxen finns tillgänglig året om.
En havsodlingskasse innehåller endast 2,5 procent fisk, vilket är lagstadgat i Norge.
Lax är en fantastisk produkt och en uppskattad matfisk. Som maträtt är råvaran lax väldigt variationsrik och kan ätas i alla former, rå, gravad, rökt, rimmad, grillad, ugnsbakad med mera. Det är bara fantasin som sätter gränser. Med hög kvalitet och kontrollerad odling blir kvaliteten hög och jämn.

Lax

Näringsinnehåll per 100 g Lax

Energi: 760 kj
Kcal: 182
Protein: 18,4 g
Fett: 12 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 18-24 %
Enkelomättat: 28-54 %
Fleromättat: 14,2-54 %
Fördelat på: Omega-3 fett: 12,5-37 %
Omega-6 fett: 2,2-17 %
Omega-3 fett: 1-4 g (Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlösliga vitaminer: A, D och E
B-vitaminer: B12, niacin, riboflavin, tiamin

Röding

Salvelinus sp

Röding är en av de exklusivaste fiskarna och avmjuts som en riktig delikatess. Med sin röda fina täckning av fjäll och röda bukfärg är den otroligt vacker. Köttet är också rött till färgen. Rödingen finns i flera varianter i Sverige, dels i olika storlekar men också som fjällröding och bäckröding.
Den röding vi på Svenska Fiskbilen erbjuder är odlad och den kommer från två områden, Island och Sverige. Beroende på tillgång kan båda finnas eller bara någon av dem.
rödingen odlas i nätkassar under kontrollerade former som ger en hög och jämn kvalitet.

Röding

Näringsinnehåll per 100 g Röding

Energi: 650 kj
Kcal: 155
Protein: 17,8 g
Fett: 9,4 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 24,9 %
Enkelomättat: 29,5 %
Fleromättat: 41 %
Fördelat på:
Omega-3 fett: 36 %
Omega-6 fett: 5 %
Omega-3 fett: 3 g (Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlösliga vitaminer: A, D

Insjöfisk

Insjöfisk är precis som det låter, fiskar som lever i insjöar. I Sverige fiskas det mestadels i Vänern, Hjälmaren och Mälaren. Typisk insjöfisk som är uppskattad på middagsbordet är gädda, abborre och gös.

Gös

Sander lucioperca

Gösen är en typisk insjöfisk men finns även i bräckt vatten. Små exemplar liknar vid första anblicken en abborre. En gös kan väga upp till 15 kilo. Den förekommer i insjöar samt utefter Sveriges ostkust och bäst trivs den i grumliga vatten. Man kan även hitta Gös i lite strömmande vatten. En Gös har väldigt bra syn och använder den egenskapen genom att jaga i mörker. och smyga sig på sina byten. Födan är olika småfiskar som mört och löjor. När den är mindre förser den sig mest med larver, små kräftdjur och annat den kan hitta.
Köttet är fast, välsmakande och magert.

Gös

Näringsinnehåll per 100 g Gös

Energi: 351 kj
Kcal: 84
Protein: 18,8 g
Fett: 0,2 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 24,9 %
Enkelomättat: 32,7 %
Fleromättat: 42,4 %
Fördelat på
Omega-3 fett: 38,6 %
Omega-6 fett: 3,8 %
Omega-3 fett: 0,44 g (Rek. dagsintag av omega-3 fett: 2-3 g)
Fettlöslig vitamin: E
B-vitaminer: niacin, tiamin