Pumparisotto med halstrade pilgrimsmusslor | Fiskbilen.se
Pumparisotto med pilgrimsmussla

Pumparisotto med halstrade pilgrimsmusslor

Du behöver

för 4 personer

Tillagningstid: ca 60 minuter

12 st Pilgrimsmusslor (ca 360 gram)
5 dl vatten (till rimningslag)
2 msk salt (till rimningslag)
1 st shallottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
4 dl risottoris (Arborio eller Carnaroli)
1 dl vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong
400 g skalad butternutpumpa
4 msk smör
2 dl riven parmesan
salt & peppar

Färgen på denna pumparisotto lyser upp vilken mörk höstkväll som helst. Pilgrimsmusslorna ger en lyxig touch på toppen. Perfekt bjudrätt i halloween-tider.

Den går även att servera som förrätt. Halvera då mängden ingredienser i risotton.

Gör så här

  1. Lös upp saltet i vatten till en rimningslag. Lägg musslorna i rimningslagen och ställ i kylen
  2. Torka pilgrimsmusslorna torra med hushållspapper och ställ i kylen med en bit hushållspapper under musslorna.
  3. Finhacka och fräs lök och vitlök mjuk i olja. Använd en bred kastrull eller djupare stekpanna. Tillsätt riset och rör om tills det blir glansigt.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset tills det börjar bli toort i pannan.
  5. Häll över buljong så att det täcker riset och låt det koka in.
  6. Fyll på med buljong i omgångar och låt det koka in i riset samtidigt som du skakar lätt på pannan. Fortsätt så tills riset börjat mjukna men fortfarande har en liten kärna. Ta då pannan från plattan.
  7. Under tiden som buljongen kokar in i riset river du pumpan grovt på rivjärn. Fräs pumpan mjuk i en kastrull tillsammans med smör. Om det börjar bränna kan du tillsätta lite vatten. När pumpan är mjuk, mixa den till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  8. Torka av pilgrimsmusslorna ordentligt med hushållspapper och pensla med lije olivolja.
  9. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna på full värme. Grilla eller halstra musslorna ca 1 min på varje sida. Lägg att vila på en tallrik.
  10. Ställ tillbaka pannan med riset på plattan och rör ner pumpapuré och parmesan. Värm under upprörning tills osten smält. Späd med buljong om den blir för tjock.
  11. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med pilgrimsmusslorna. Dra några varv med pepparkvarnen innan servering.