Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 699 kr Snabba hemleveranser till 80% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Välj rätt vin

Välj rätt vin till grillad fisk och skaldjur

Vi är nog många som funderat några extra gånger på valet av vin när det är dags att grilla fisk och skaldjur. Hur hittar man den perfekta kombinationen till det som ska ligga på tallriken.

Kanske har funderingen slutat med några rekommendationer av personalen på Systembolaget?

Och kan man dricka rött till fisk och skaldjur? Det kanske låter konstigt men det passar mer än bra, bara du väljer rätt typ av vin.

Som alltid handlar det om att inte ta ett för tungt och smakrikt vin till en lätt fiskrätt. Maten och vinet ska harmonisera tillsammans för att ta fram varandras smaker.

Med våra enkla vinregler och lite planering från din sida kan den där grillmiddagen bli så extra magiskt god i smakerna. Här finns också tillfälle att briljera lite extra då du kan berätta lite om hur vinerna gifter sig med rätten. Vem vet, kanske har du även hittat ett nytt intresse, att kombinera rätt vin till rätt fisk och skaldjur. Tänk dock på att även göra plats lite för hur fisken anrättas, ska du marinera eller servera med lime kan det förändra hela valet av vin så tänk efter före.

Systembolaget har ett fantastiskt utbud av produkter. Finns inte vinet i sortimentet där du bor kan du enkelt beställa det och det finns att avhämta efter några dagar. Nu erbjuds ju även hemkörning. Nåväl, här finns i alla fall stora möjligheter att hitta passande vin till dina grillanrättningar.

Smarta vinregler att komma ihåg

För att enkelt hålla koll på vad som gäller med olika viner till fisk och skaldjur så kan vi redan från början glömma bort regeln att det är endast vitt vin som passar till fisk och skaldjur. Istället kan vi ge oss ut på lite djupare vatten och prova även röda viner till lite mer smakrika fiskar.

Här i texten slänger vi oss lite med olika termer som fruktsyra fyllighet med mera och det känner du nog igen från Systembolagets smakklockor. Kommer du bara ihåg vilken fisk som passar till vilken vintyp kan du enkelt sortera fram dem.

När det gäller vita viner så är det extra bra om vinet har lagrats på ekfat. Då binder sig smakerna från kolgrillen lite extra med smaken från ekfatet.

Vin till grillade skaldjur och fet smakrik fisk

Här passar ett vin med en ganska hög fruktsyra bra tillsammans med skaldjuren som själva har en del sälta.

Du kan också välja ett något äldre vitt Riesling vin som ofta passa extra bra till grillad fisk. Båda alternativen kommer fungera bra. Till skaldjur är det också rosévin att föredra.

Ostron – ett fruktigt vin exempelvis med druvan Sauvignon Blanc eller en Chablis

Krabba – torrt och friskt vin, Riesling

Hummer – oslagbart med champagne

Vin till grillad tonfisk

Tonfisk är en riktigt populär fisk och som har lite likheter med kött på grillen, alltså en röd tydlig kärna och en saftig bit att sätta tänderna i.

Till tonfisk kan du välja både rött och vitt vin, helt efter vad du tycker smakar bäst. Köp en av varje och gör en provsmakning med vännerna och se vem som tycker rött eller vitt passar bäst. Extra roligt att göra som blindtest.

Ett rött vin ska inte vara för tungt då det tar över smaken från tonfisken. Välj ett fruktigt vin som är ungt. Pinot Noir från Bourgogne är ett bra val eller något liknande.

Vita viner som passar är viner som är fruktiga och med hög fruktsyra. Bra att tänka på är om fisken ska marineras så att den tar smak, eller att det är tydliga smaker av lime och citron med vid grillningen och middagen. Byt i så fall ut vinet till en Chablis som är betydligt mer syrligt och som kommer passa in bättre i sammanhanget.

Vin till lax och smakrika fiskar

Det är inte bara lax som är populär att lägga på grillen, ofta ser vi även röding och öring och lite andra övriga feta fiskar. Om du ska göra ett enkelt val som kommer fungera bra till dessa typer av fiskar så är det Pinot Noir eller Gamay från Beaujolais. Här går även krispiga syrliga viner bra som Sauvignon Blanc.

Generellt när det gäller rött vin till fisk så är det fruktiga röda viner med hög fruktsyra som passar extra bra. Tänk lätta och medelfylliga viner med fruktig smak. Undvik viner med mycket tanniner.

Vin till grillad vit fisk

Här hittar vi lite magrare fisk som exempelvis torsk och som har ett lägre smakspektra, man brukar tänka lite mjälla smaker som inte är starka. Viktigt här är att välja ett lätt vitt vin som exempelvis Chablis som inte tar över för mycket i smakerna.

Kommer du ihåg de här enkla reglerna och grunderna så kommer det gå enkelt att välja rätt vin till rätt fisk- och skaldjursrätt.