Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 699 kr Snabba hemleveranser till 80% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Frusen Fisk

Så tinar du fisk på rätt sätt

Att tina fisk är egentligen en konst i sig och i takt med utvecklingen av infrysningsmetoder är det också viktigt att göra rätt när du ska använda dina produkter. Här får du reda på vad som händer i fisken när man färskfryser den och hur du ska göra för att lyckas bäst när du ska använda dina delikatesser.

Färskfryst fisk bevarar näring och vitaminer

Efter att fisken fångats sker infrysning. Utvecklingen har gått framåt och man arbetar nu med flera olika metoder för att bevara färskheten hela vägen till ditt matbord. Vi ska inte gå på djupet inom detta men vill ändå här nedan nämna några olika tekniker. Grunden i frysning är att vattnet i produkten bildar kristaller och på det sättet skyddar produkten för biologiska processer. Beroende på innehållet i produkten fryser de vid olika fryspunkter.

När produkten fryses sker det till -18 grader eller kallare. För att få en lång hållbarhet fryses ofta produkterna mellan -25 till -35 grader celcius. Alla produkter fryses när de är färska vilket innebär att de är färskfrysta.

 • Blockfrysning i kontaktfrys
  Här läggs produkten mellan två frysplattor som är väldigt kalla. Metoden är ganska snabb och produkten blir platt. Om man tänker på ett fryst torsk block så är det denna teknik som används.
 • Luftfrysning
  Frysen är som en tunnel där produkten passerar och det cirkulerar kall luft i tunneln både uppifrån och nedifrån. Oftast fryses filéer ner på detta vis då de är extra känsliga för onödig hantering. Man kan beskriva det som att produkten ligger på en luftbana med iskall luft.
 • Impingement frys
  Detta är en variant av ovanstående luftfrysning men man använder istället jetstrålar för att maximera frysningen och minska kristallisering på produkten.
 • Superfrysning
  Här fryser man ner produkterna genom kväve eller koldioxid. Kväve är väldigt kallt och när det sprutas på produkten förångas det och fryser omedelbart produkten. Dessa frysar finns i olika varianter som tunnel, spritalfrys eller frysskåp.
 • Spiralfrys
  En väldigt energieffektiv frys med steril saltlake som bärare och den lämpar sig för produkter som kan doppas i vatten.

Glasering ger produkten skydd

För att skydda produkten extra skapar man ett tunt islager kring produkten och det kallas glasering. Det sker precis innan infrysningen och med denna metod förlängs hållbarheten eftersom inget syre kommer åt produkten.

Bättre hantering ger bättre kvalitet

Vi på Svenska Fiskbilen AB har jobbat med frysta produkter i nästan 20 år och vet att kvalitet är en avgörande faktor för våra kunder. Kvaliteten på en djupfryst produkt bestäms av hur iskristallerna bildas när produkten fryses, vilken temperatur lagringen håller och hur man tinar upp produkten. Idag finns teknik för att tina fisk i speciella upptinings skåp där fukt tillförs för att göra processen perfekt.

När man fryser en produkt snabbt under -25 grader bildas många små iskristaller i produkten, fryser man in långsamt bildas stora kristaller. Dessa förstör cellväggarna i livsmedlet, helt enkelt spränger sönder dem. När man sedan tinar produkten förlorar den vätska och blir torr. Detta sker även om temperaturen under exempelvis transport går upp eller ner. Vid en sådan process kan iskristaller få möjlighet att växa sig större.

Tips när du fryser in hemma

Här är några bra tips till dig när du ska frysa in egna produkter hemma

 • Ha livsmedlet som ska frysas in så kallt som möjligt. Lägg in det en stund i kylskåpet för att kyla ner det lite extra.
 • Packa livsmedlet kall i en påse och tryck ut så mycket luft som möjligt. Påsen ska vara tättslutande.
 • Använd fryspåsar.
 • Om du tar en styckfryst produkt ur frysen så stäng alltid påsen ordentligt. Om fukt eller syre kommer i kontakt med fisken förstörs vitaminer och det kan bildas kristallisering ovanpå produkten.
 • Din frys hemma bör hålla minst -18 grader celcius

Så här tinar du bäst

De regler som finns från Livsmedelsverket är att rekommendationen är att frysta livsmedel tinas i kylskåpet. Orsaken till detta är att ytan på produkten inte ska bli för varm under själva upptiningsprocessen. Här finns dock ett problem eftersom i denna process återkristalliserar sig vattnet och skapar stora iskristaller vilket spränger sönder cellerna på fiskköttet. Ni förstår själva, då släpper fiskköttet ifrån sig vätska. Lösningen är istället att skapa en snabb upptiningsprocess.

Bäst resultat när du tinar fisk får du om du tinar fisken inplastad på diskbänken. Är den inte inplastad rekommenderar vi en rimlag som du lägger produkten i.