Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 699 kr Snabba hemleveranser till 80% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Färsk fisk på is

Färskfryst fisk bättre än färsk fisk

Kanske har du någon gång funderat över om den där tonfisken eller torsken i delikatessdisken är färsk, eller tidigare har varit fryst? Ja kanske tillhör du dem som undrar hur denna fisk kan transporteras över hela jorden för att ligga färsk i din lokala affär. Vi reder ut hur det fungerar och vad du bör tänka på.

Vad är färsk fisk?

Färsk fisk är fisk som inte varit frusen utan har transporterats till butiken i en obruten kylkedja. När det gäller färsk fisk kan man skilja på dagsfärsk fisk eller fisk som är färsk fast som är flera dagar. Ställ gärna frågor i butiken om den fisk som finns framlagd är färsk eller har varit frusen? Ibland skyltas det om färsk tonfisk men hur färsk är den om den transporterats från sin fångstzon 51 i Västra Indiska Oceanen.

Hur vet du som konsument om fisken är färsk?

En hel del av de fiskar som vi äter fiskas av större båtar som ligger ute en hel vecka. När båten når land kan fisken redan vara några dagar gammal. därefter ska den till fiskeauktioner och även transporteras till olika orter.

Det är ganska svårt att avgöra vad som presenteras för dig som konsument när det gäller färsk fisk och därför måste du ställa frågor.
Hur gammal är fisken? Är den dagsfärsk? Har fisken varit frusen och så vidare.

Fisken du ser i delikatessdisken kan alltså vara flera dagar gammal, där den ligger på isen. Direkt vid fångsten börjar nedbrytningsprocessen i fisken och man saktar ner den när fisken ligger på is och blir nedkyld.

Så här skiljer du på färsk och gammal fisk

 • Det är några saker du kan ha koll på för att avgöra om fisken är tjänlig eller har haft en lång resa på land.
 • Ögonen – färsk fisk har klara och blanka ögon. En gammal fisk har bleka och mjölkiga ögon.
 • Gälar – de ska vara mörkröda och glänsande på färsk fisk. Ser du gälar som är bleka och har grågul färg är fisken gammal.
 • Skinn – skinnet ska vara glänsande, medan det på en gammal fisk är glanslöst. Ofta spolar man av fisken i fiskdisken för att den ska se mer glansig och aptitlig ut.
 • Kött – köttet ska vara klart och glänsande genomskinligt. Motsatsen du inte vill se är ett matt och ogenomskinligt kött.
 • Lukt – en färsk fisk luktar fräscht av hav men är fisken gammal får du istället en söt och lite syrlig lukt som även är obehaglig.

Färskfryst glaserad fisk bevarar näringsämnen

Glasering är något som görs innan fisken fryses och består av att en vattenhinna sprutas på produkten som sedan snabbt fryses. På det sättet kapslas produkten in av ett skyddande lager. Produkten vägs före glaseringen så du betalar endast för produkten och inte glaseringen. Läs gärna om olika frys tekniker och våra tips för hur du bäst tinar fisk.

Färskfryst fisk är bättre än färsk

Ja vi törs säga det. En färskfryst produkt är inkapslad och skyddad mot externa miljöer och bakterier ända tills den tinas för att tillredas. Hela tiden har produkten sina näringsämnen och vitaminer bevarade. Med dagens avancerade frysteknik maximeras produktens kvalitet vilket gör att du kan avnjuta den på middagsbordet på bästa sätt.

Färskfrysta produkter har också flera fördelar:

 • Lätt att ha på lager och enkelt att ta fram den mängd man behöver
 • Enkelt att portionera färdiga bitar
 • Jämn vikt
 • Inget spill – färdiga bitar klara att ätas
 • Hög kvalitet
 • Stor flexibilitet