Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 699 kr Snabba hemleveranser till 80% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Lax på grill

Grilla fisk – bästa tipsen inför grillsäsongen

Kanske hör du till dem som redan tar fram grillen när den sista snön fortfarande ligger kvar på gräsmattan och riktigt laddar för en tidig grillstart. Vi är många som ser fram emot de trevliga varma dagarna där grillen osar gott samtidigt som du avnjuter lite kalla och väl valda drycker.

I den här korta artikeln tänkte vi fokusera på hur du blir mästare på goda fisk och skaldjursrätter direkt från grillen. Det kräver lite planering men är inte avancerat. Man kan säga att det en liten guide till hur du undviker torr fisk, brända fisksidor, trasiga fiskbitar som ramlar ner i glöden och fisk som fastnar på gallret. Helt enkelt – kolla våra enkla råd och tips så klarar du dig bäst.

Några grundläggande tips och hjälpmedel

Såklart är bra råvaror en bra förutsättning för ett bra resultat, men vi antar att det redan är givet, du är ju på fiskbilen.se av just den anledningen.

Använd halster

Ett halster är ett bra hjälpmedel, men inte ett krav. Fördelen med ett halster är att du kan lägga in fisk och andra produkter i halstret och enkelt vända och anpassa värmen utan att behöva riskera att fisk eller andra bitar går sönder.

Om du ska shoppa halster så tänk på att skaffa ett som fungerar till många produkter. I ett halster kan du ha fisk men även lägga in exempelvis grönsaker. Om du inte har för stora öppningar i nätet så kan du lägga in många produkter som du enkelt grillar utan att något ramlar ut.

Rätt glöd

Grilla inte när glöden är för varm eller brinner öppet. En för varm grill för fisk och skaldjur gör att de snabbt bränns och blir torra. Tänk redan från början när du planerar grillningen att ha kol eller briketterna på ena sidan av grillen så att du enkelt kan flytta det du ska grilla till andra sidan och på så sätt sluta hetta upp produkten. Detta blir särskilt viktigt när du kanske snabbt vill ha en yta på fiskens utsida och sedan låta den gå klart i grillen med indirekt värme. Extra bra blir detta med ett lock på grillen.

Rent galler

Tänk på att ha ett rent galler. Många grillar har ingrodd smuts från tidigare grilläventyr. För att få ett lyckat resultat ska gallret vara helt rent innan du lägger nya produkter på det. Skaffa en bra grillborste och borsta bort gamla rester när gallret är varmt.

Hur undviker jag att fisken fastnar på gallret när jag grillar?

  • Smörj in gallret med matolja så fastnar inte fisken vid grillningen lika lätt.
  • Använd rumsvarma produkter när du lägger dem på grillen. Tar du dem direkt från kylen fastnar de lättare på gallret.
  • Att marinera fisken en kort stund innan grillning eller pensla under grillning hjälper.
  • Vill du undvika att fisken fastnar överhuvudtaget kan du skära citronskivor och lägga på gallret och sedan fisken på dem. Då kommer fisken inte att fastna och tar även smak av citronen.
  • Vänd inte fisken i onödan. Grilla en gång på varje sida. Ju mer du vänder desto mer kan fisken gå sönder.
  • Vill du minimera risken att fisken faller sönder så kan du rimma den i en saltvattenlag en timme innan grillning, ta 1 msk salt per 5 dl vatten. Då blir sältan i fisken mer jämn och köttet mer fast.

Grilla lagom

Grilla inte för länge. Har du upplevt torr fisk tidigare på grillen har fisken varit för länge på grillen. Tänk smart här. Det är enkelt att grilla på lite extra om fisken inte är klar men det går inte att göra fisken mindre grillad. Ta därför bort den från grillen och kolla hur färdig den är. En fisk som kommer från grillen går också klart lite extra när man tar av den från värmen.

Få till rätt stekgrad med rätt temperatur

För att få ett perfekt resultat är en bra stektermometer det bästa hjälpmedlet. Med  en termometer kan du kolla innertemperaturen på fisken under grillningen. Har du olika stora bitar sätter du termometern i den smalaste biten av fisk. Då vet du att de andra bitarna som är lite tjockare behöver en liten stund till. Kom ihåg att stekgrader är en smaksak och det finns inget rätt eller fel. Temperaturerna nedan är de vi rekommenderar.

Skaldjur

När du grillar skaldjur så behövs inte lång tid på varje sida. Vi talar om sekunder. Ha koll på dom och ta bort dom fort från grillen när dom fått lite fin färg.

Vit fisk

Här gäller 52 grader då fisken är genomstekt. När du grillar vit fisk rekommenderar vi att du sätter temperaturen på 48 grader och tar sen fisken av grillen och låt den gå klart. Kolla temperaturen vad den stannar på. Blir det 50 grader kan du lägga tillbaka den en halv minut till och sen kontrollera igen.

Lax

Vid 48 grader är laxen klar och är oftast perfekt. Ha samma strategi här, sätt temperaturen på 44 grader och ta av laxen från grillen. Låt den gå klart vid sidan. Behövs mer så lägg på en halv minut till.

Tonfisk

När du grillar tonfisk ska temperaturen vara ganska hög. Grillar du den på lägre temperatur kan konsistensen bli för “mosig”. Tonfisken blir bäst runt 31 grader. Pensla den lite tunt med olja innan den hamnar på grillgallret. När du tar av den från grillen så lägg den gärna på ett bra hushållspapper en stund så köttsaften sugs upp och inte hamnar på tallriken.