Poké bowl med ponzumarinerad lax och wasabimajonnäs
Poké bowl kommer ursprungligen från Hawaii och har blivit omåttligt populärt de senaste åren. I vår variant låter du laxen marinera i en ponzusås som gör att köttet blir lite fastare och får en frisk smak av citrus. Ponzu är en japansk dipsås som traditionellt görs med soja, vinäger och saften från de limeliknande citrusfrukterna sudachi, yuzu, och kabosu . I vårt recept använder vi vanlig lime.
Det går även utmärkt att byta ut laxen mot exempelvis tonfisk eller räkor för lite variation. För den som gillar lite hetta rekommenderar vi att servera bowlen med lite Sriracha-sås.
Ingredienser
-
100 kr
Lax – midloin
FRÖYA sushi grade 3.5 kg 2342 kr (669 kr/kg) - 8 dl kokt sushiris
- 3 msk japansk soja
- 1 st limefrukt (saft och zest)
- 1 tsk mirin
- 1 dl majonnäs
- 1-3 tsk wasabipasta
- 0,5 st gurka
- 1 st mango
- 2 dl sojabönor
- 2 st avokado
- 2 st salladslök
- 8 st rädisor
- 1 st kruka koriander
- 4 msk sesamfrö
Gör så här
- Blanda soja, limesaft, limezest och mirin till en marinad.
- Skär laxen i 2 cm stora kuber och lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden. Knyt ihop och ställ i kylen i 20 min.
- Blanda majonnäsen med wasabipastan. Smaka av för att avgöra om den är lagom stark.
- Skär alla grönsaker i små fina bitar.
- Fördela riset i djupa skålar och lägg lax och grönsaker ovanpå i fina segment.
- Toppa med hackad koriander och sesamfrö. Servera med wasabimajonnäsen vid sidan av.