Citronbakad Norsk Skrei med Karamelliserad Grädde – Eleganta Smaker i Enkelt Recept
Upptäck den utsökta harmonin av smaker i vår rätt med citronbakad norsk Skrei och karamelliserad grädde. Denna måltid är en hyllning till havets skatter, där den ädla Skreien tar huvudrollen. Med tillägg av krispig chorizo och söt bakad spetskål skapas en balanserad smakupplevelse som både värmer och tillfredsställer. Denna drömmeny är inte bara imponerande till sin karaktär, men även överraskande enkel att tillaga. Oavsett om du är en erfaren kock eller nybörjare i köket, kommer du att uppskatta hur okomplicerat det är att skapa denna goda rätt.
ca 40 min
4 personer
Ingredienser
-
79 kr
Skreitorsk – ryggfilé
Norge 2.5 kg 1323 kr 5 kg 2645 kr (529 kr/kg) - 4 citroner
- 6 dl grädde
- 1 spetskål
- 2 tsk honung
- 4 chorizo
- salt
- smör till stekning
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 1900 kcal
- Protein: 170 g
- Fett: 40 g
- Kolhydrater: 270 g
- Fibrer: 20 g
Gör så här
- Förbered först skreien genom att på morgonen ta den från frysen och lägga den i kylskåpet under dagen.
- Ta fram antal filéer du ska använda.
- Blanda 1 liter vatten med 1 dl salt och rör tills saltet löst upp sig helt.
- Lägg ner torsken i saltlagen och låt ligga där i 20-30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 125 grader.
- Dela spetskålen och stek på hög värme i en stekpanna i smör. Pensla mot slutet på lite honung och sätt spisen på låg värme med aluminiumfolie över så att de blir lite mjuka i mitten.
- Koka upp grädden (minst 40% fetthalt) i en kastrull och koka på ganska hög värme under omrörning tills det blir en krämig och tjock konsistens som dessutom blir lite karamellfärgad och doftar som brynt smör.
Sen tar du bort från värmen, är den för tjock kan du tillsätta lite lite grädde, sen en skvätt citron och salt efter smak. Ställ åt sidan. - Torka av fisken och lägg på en ugnsplåt med lite olja i, lägg ner torsken i formen.
- Skiva citronen och lägg runt torsken. Ställ in i ugnen cirka 20-25 minuter tills den når en innertemperatur på 44-45 grader.
- När torsken är klar och du tar ut den så salta den lätt.
- Toppa med lite färskpressad citron.
- Under tiden som torsken är i ugnen steker du innehållet på chorizon, dvs själva färsen, krispigt!
- Lägg upp snyggt på ett fat och njut!