Stekt marulk med soltorkade tomater och blomkålscréme
Stekt marulk är en smakrik och fast fisk som passar utmärkt till festmiddagar. Servera den med soltorkade tomater och en krämig blomkålscrème för en riktigt delikat måltid.
ca 60 min
4 personer
Ingredienser
-
109 kr
Marulk – filé
Norge 3 kg 2175 kr (725 kr/kg) - 2 msk olivolja
- salt och peppar
-
Tomatolja
- 1 st tomat
- 3 msk soltorkade tomater i olja
- 0.5 dl olja
- salt och vitpeppar
-
Blomkålgrädde
- 1 st blomkål
- 3dl matlagningsgrädde
- 1 msk smör
- 2 msk chèvre ost
- salt och peppar
-
Ugnsbakad potatis
- 8 st potatis
- matolja
- salt och peppar
-
Till servering
- 25 st bladspenat, färsk
- 2 msk smör
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 334 kcal
- Protein: 36.8 g
- Fett: 14.9 g
- Kolhydrater: 16.1 g
- Fibrer: 5 g
- Natrium: 1530 mg
Gör så här
Förberedelser
- Skölj de färska tomaterna och skär dem i tärningar.
- Hacka de soltorkade tomaterna fint.
- Blanda de tärnade tomaterna och de soltorkade tomaterna med 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna.
- Smaka av med salt och peppar.
- Krydda fisken med salt och peppar och stek den i en het stekpanna.
- Koka upp vatten med lite smör och salt.
- Lägg spenatbladen i det kokande vattnet och låt dem sjuda i cirka 30 sekunder.
- Låt spenaten rinna av och placera den på tallriken bredvid fisken.
- Garnera med färska örter och några droppar av tomatoljan.
- Servera rätten med blomkålscrème och ugnsrostad klyftpotatis.
Blomkålscrème
- Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.
- Lägg buketterna i en kastrull och täck dem med vatten.
- Koka blomkålen tills den är mjuk.
- Häll av vattnet.
- Koka upp grädden i en separat kastrull.
- Mixa eller mosa den kokta blomkålen med det mesta av grädden tills du får en slät puré.
- Tillsätt mer grädde för att uppnå önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
Klyftpotatis
- Skrubba potatisarna noggrant och skär dem i klyftor.
- Vänd potatisklyftorna i olja och krydda med salt och peppar.
- Rosta potatisen i ugnen i 20–25 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.