Gravad lax med honung och akvavit
Gravad lax med honung och akvavit är en spännande twist på den klassiska gravade laxen. Med en smakrik kombination av honung, akvavit och färska örter blir denna rätt en perfekt balans mellan sötma och krydda – ett elegant inslag på festbordet som imponerar!
Ingredienser
-
85 kr
Regnbågslax midloin – sashimi
Sverige 3.2 kg 1820 kr (569 kr/kg) -
Kryddblandning
- 1 msk koriander, frön
- 1 msk dill, färsk
- 3 msk honung
- 5 cl akvavit (kan uteslutas)
- 2 dl strösocker
- 1 dl salt, grovt
- 1.5 msk peppar
-
Dressing
- 3 msk dijonsenap
- 2 st äggula
- 2 dl rapsolja
- 1 msk crème fraiche
- 1 msk kapris
- 1 msk dill, färsk
- salt och peppar
- citronsaft
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 722 kcal
- Protein: 26.6 g
- Fett: 44.6 g
- Kolhydrater: 30 g
- Fibrer: 0.8 g
- Natrium: 5029 mg
Gör så här
Förberedelser
1. Placera laxen på ett fat med kanter och strö över salt och peppar.
Örtblandning
2. Stöt korianderfrön i en mortel och finhacka dillen. Blanda dessa med honung, akvavit och socker.
3. Fördela örtblandningen jämnt över laxfiléerna.
4. Täck fatet med plastfolie och låt laxen stå några timmar i kylen.
5. Vänd laxen och låt den marinera i kylskåp i två dagar innan servering.
Dressing
6. Vispa ihop senap och äggula. Tillsätt oljan långsamt under konstant vispning tills dressingen blir tjock och krämig.
7. Blanda i crème fraîche, finhackad kapris och dill. Smaka av med salt, peppar och en skvätt citronsaft.
Servering
8. Skiva den gravade laxen tunt och lägg på små bitar av vitt bröd. Toppa med en klick dressing och servera som en delikat förrätt.