Grillad hälleflundra med ljummen vårsallad
Hälleflundra har ett fast och matigt kött som lämpar sig utmärkt för grillen. Håll koll på innertemperaturen så att den inte blir överstekt.
Grilla gärna några extra bitar och använd i en god sallad dagen efter.
ca 45 min
4 personer
Ingredienser
-
- 2 st gemsallad (baby gem)
- 1 bunt knipplök
- 1 bunt sparris
- 1 knippe dill (plockad)
- 10 st körsbärstomater (halverade)
- 2 msk kapris
- 1 st citron
- 2 dl creme fraîche
- salt och peppar
-
Rimningslag
- 1 liter vatten
- 0,5 dl salt
Gör så här
- Gör en rimningslag genom att blanda 0,5 dl salt med 1 l vatten. Vispa lagen tills saltet löst sig i vattnet. Lägg hälleflundran i en bunke eller form och täck med rimningslagen. Låt stå i 30-45 min.
- Tänd grillen
- Halvera sallatshuvudena på längden, skär bort den nedersta delen av sparrisen och avlägsna rot-trådarna från knipplöken. Lägg sallat, knipplök och sparris i en bunke och massera in lite olivolja och salt runt om.
- Blanda creme fraîchen med rivet citronskal, salt och peppar.
- Häll bort rimningslagen från fisken och torka av bitarna med hushållspapper och gnid in bitarna med lite olja.
- Grilla alla lök, sparris och sallad. Salladen och sparrisen skall bara få lite färg medan löken kan få gå lite längre. Ställ grönsakerna åt sidan.
- Grilla hälleflundran snabbt på båda sidor tills den når en innertemperatur av 50°C. Pressa över lite citron och låt fisken sedan vila till ca 54°C.
- Dela grönsakerna i mindre bitar och blanda med tomater, dill, kapris och lite vitvinsvinäger.
- Servera alltsammans med ett glas kallt vitt vin.