Grillad hälleflundra med ljummen vårsallad
Du behöver
för 4 personer
Tillagningstid: ca 45 minuter
800 g g | hälleflundra (helst kotlett) |
0,5 dl | salt |
1 l | vatten |
2 st | gemsallad (baby gem) |
1 bunt | knipplök |
1 bunt | sparris |
10 st | körsbärstomater (halverade) |
1 knippe | dill (plockad) |
2 msk | kapris |
1 st | citron |
2 dl | creme fraîche |
salt | |
peppar |
Hälleflundra har ett fast och matigt kött som lämpar sig utmärkt för grillen. Håll koll på innertemperaturen så att den inte blir överstekt.
Grilla gärna några extra bitar och använd i en god sallad dagen efter.
Gör så här
- Gör en rimningslag genom att blanda 0,5 dl salt med 1 l vatten. Vispa lagen tills saltet löst sig i vattnet. Lägg hälleflundran i en bunke eller form och täck med rimningslagen. Låt stå i 30-45 min.
- Tänd grillen
- Halvera sallatshuvudena på längden, skär bort den nedersta delen av sparrisen och avlägsna rot-trådarna från knipplöken. Lägg sallat, knipplök och sparris i en bunke och massera in lite olivolja och salt runt om.
- Blanda creme fraîchen med rivet citronskal, salt och peppar.
- Häll bort rimningslagen från fisken och torka av bitarna med hushållspapper och gnid in bitarna med lite olja.
- Grilla alla lök, sparris och sallad. Salladen och sparrisen skall bara få lite färg medan löken kan få gå lite längre. Ställ grönsakerna åt sidan.
- Grilla hälleflundran snabbt på båda sidor tills den når en innertemperatur av 50°C. Pressa över lite citron och låt fisken sedan vila till ca 54°C.
- Dela grönsakerna i mindre bitar och blanda med tomater, dill, kapris och lite vitvinsvinäger.
- Servera alltsammans med ett glas kallt vitt vin.