Laxsoppa med blåmusslor
En smakrik fisksoppa med härlig kombination av lax, musslor, fänkål och en touch av apelsinjuice. En lättlagad och värmande rätt som passar perfekt till både vardag och helg.
ca 35 min
4 personer
Ingredienser
-
100 kr
Lax – midloin
FRÖYA sushi grade 3.5 kg 2342 kr (669 kr/kg) - 1 kg Blåmusslor
- 1 st lök, gul
- 1 st fänkål
- 3 msk olivolja
- 2 dl vitt vin, torrt
- 2 tärningar fiskbuljong
- 8 dl vatten
- 1 burk passerade tomater
- 0.5 g saffran
- 1 st apelsin
- salt
- peppar
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 676 kcal
- Protein: 57.1 g
- Fett: 33.3 g
- Kolhydrater: 23.9 g
- Fibrer: 3.2 g
- Natrium: 1244 mg
Gör så här
- Skrubba musslorna under kallt vatten och släng bort de som är trasiga eller öppna.
- Strimla lök och fänkål fint och lägg dem i en kastrull.
- Tillsätt oljan och saffran, och fräs i några minuter tills löken och fänkålen är mjuka men inte har fått färg.
- Lägg i musslorna och fräs ytterligare några minuter.
- Häll på vin, vatten och passerade tomater, sänk värmen till medelhög, och låt koka under lock i 10 minuter.
- Riv 0,5 msk apelsinskal och pressa juicen från hela apelsinen. Häll både skal och juice i kastrullen och låt småkoka i 20 minuter.
- Skär laxen i kuber.
- Smaka av soppan med salt och peppar.
- Lägg i laxbitarna och låt koka i 2 minuter under lock, utan att röra för mycket så att laxen håller sig hel.
- Servera soppan med färsk dill och ett gott bröd.