Seafood gumbo med torsk och scampi
Gumbo är en gryta som härstammar från södra Louisiana. Traditionellt sett så innehåller en gumbo både kött och fisk, men vi har valt att hålla oss till torsk och scampi som huvudråvara. Buljongbasen är kryddig med paprika och cayenne vilket värmer upp en mörk höstkväll. Servera gärna tillsammans med ris och en bit bröd.
ca 40 min
4 personer
Ingredienser
-
54 kr
Scampi utan skal – råa
1 kg 309 kr (309 kr/kg) -
79 kr
Skreitorsk – ryggfilé
Norge 2.5 kg 1323 kr 5 kg 2645 kr (529 kr/kg) - 1 st gul lök
- 1 st röd spetspaprika
- 2 st stjälk blekselleri
- 0,5 dl matolja
- 1 tsk chili flakes
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk paprika pulver (gärna rökt)
- 1 tsk torkad timjan
- 2 st lagerblad
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 dl tomatpuré
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 liter vatten
- 1 st kycklingbuljongtärning
- 1 burk (400 g) hela eller krossade tomater
Gör så här
- Skala och hacka lök. Kärna ur och skär paprikan i ringar. Hacka sellerin
- Hetta upp oljan en tjockbottnad gryta och fräs löken paprikan och sellerin på låg värme tills de är mjuka.
- Höj till medelvärme och tillsätt tomatpuré, vitlök, kryddor, salt och peppar. Rör under uppvärmning tills alla ingredienser “gift sig” med varandra, ca 5 min.
- Strö vetemjölet i grytan så det bli jämt fördelat under omrörning så att inga klumpar bildas.
- När mjölet är jämt fördelat häller du över vatten, buljongtärning och burktomater. Rör hela tiden tills allt har kokat upp.Låt sjuda på låg värme i ca 20 min.
- Tärna fisken i stora tärningar. Tillsätt scampi och torsk till grytan 5 minuter innan servering och låt sjuda under lock.
- Servera med ris och ett gott bröd att suga upp buljongen med