
Smörstekt rödtunga med citron och kapris
Denna eleganta rätt kombinerar smörstekt rödtunga med frisk citron och smakrik kapris för en perfekt balans mellan sälta och syra. De tunna och milda filéerna får en vacker gyllene stekyta genom lätt panering i vetemjöl och stekning i en blandning av smör och olivolja.
Kaprisen tillför en härlig sälta och tillsammans med citronsaften lyfter den fram rödtungans naturliga smaker. Färsk hackad persilja ger en frisk och aromatisk avslutning på rätten.
Servera gärna med nykokt potatis, en krämig potatispuré eller en fräsch grönsallad för en lätt men lyxig måltid som passar lika bra till vardags som till fest.
ca 30 min
4 personer
Ingredienser
-
58 kr
Rödtunga – filé
Stilla Havet 2.5 kg 973 kr 5 kg 1945 kr (389 kr/kg) - 4 msk smör
- 2 msk olivolja
- 2 dl vetemjöl (för panering)
- Salt och peppar
- 2 msk kapris
- Saften från 1 st citron
- Färsk persilja (hackad)
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 410.5 kcal
- Protein: 30.4 g
- Fett: 21.7 g
- Kolhydrater: 23.7 g
- Fibrer: 1.08 g
- Natrium: 110.5 mg
Gör så här
- Förbered fisken: Torka av filéerna med hushållspapper. Krydda med salt och peppar och vänd dem lätt i vetemjöl. Skaka av överflödigt mjöl.
- Stek fisken: Hetta upp 2 msk smör och olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i filéerna och stek i ca 2–3 minuter per sida, tills de får en gyllene yta och blir genomstekta. Lägg fisken på ett fat.
- Såsen: Smält resten av smöret i samma panna. Tillsätt kapris och pressa i citronsaften. Låt sjuda i 30 sekunder.
- Servering: Häll såsen över fisken, toppa med hackad persilja och servera direkt.
Tillbehörsförslag:
•Klassiskt: Kokt potatis eller potatispuré
•Lätt & fräscht: En grönsallad med vinaigrette
•Lyxigt: Smörslungad sparris och ett glas vitt vin (t.ex. Chablis)