Stekt hälleflundra med varm linssallad
Upplev smaken av havet med vår läckra stekt hälleflundra och varma linssallad. Ett enkelt och hälsosamt recept som passar perfekt till både lunch och middag. Lär dig hur du skapar denna läckra rätt med underbar hälleflundra och grönsaker som du lagar i en och samma ugnsform.
ca 50 min
4 personer
Ingredienser
-
109 kr
Hälleflundra – filé
Norge 3 kg 2175 kr (725 kr/kg) - smör till stekning
-
Linssallad
- 1 hel vitlök
- 1 msk olivolja (fördelat på vitlök och tomater)
- 250 g cocktailtomater
- 2 st små rödlökar (strimlade)
- 400 g färdigkokta gröna linser
-
Dressing
- 2 msk olivolja
- 2 msk citronjuice
- salt och peppar
Gör så här
Dressing
- Vispa ihop olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Linssallad
- Skär bort toppen av vitlöken och ringla över olivolja. Slå in vitlöken i aluminiumfolie.
- Lägg tomater och lök i en ungsfast form. Ringla över olivolja, salt och peppar.
- Baka tomater, lök och vitlök i ugnen tills tomaterna blir skrynkliga.
- Ta ut vitlöken ur ugnen efter 25-30 min.
- Öppna foliepaketet och låt vitlöken den svalna lite. Kläm ut vitlöksklyforna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel.
- Ta ut tomaterna ur ugnen när de är skrynkliga. och stäng av ugnen.
- Sila av linserna och blanda med tomat, lök och den mosade vitlöken direkt i ugnsformen. Ställ tillbaka i ugnen på eftervärmen.
- När hälleflundran vilar efter stekning, blandar du salladen med dressingen.
Hälleflundra
- Stek hälleflundran i rikligt med smör på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 42 C när du lyfter av den så efterbakar den till ca 46-48 C).
- Låt fisken därefter få vila på en skärbräda. Under tiden gör du klart linssalladen.
- Servera på en bädd av linssalladen och ringla överblivet smör från stekpannan på toppen.