
Ugnsbakad rödtunga med vitvinssås och räkor
Denna smakrika rätt kombinerar mör rödtunga, en krämig vitvinssås och delikata räkor, perfekt för en lyxig middag. Med sina fina smaker och lena sås är den både enkel att laga och imponerande att servera. En riktig klassiker för speciella tillfällen.
ca 40 min
4 personer
Ingredienser
-
58 kr
Rödtunga – filé
Stilla Havet 2.5 kg 973 kr 5 kg 1945 kr (389 kr/kg) - 2 dl vitt vin (torrt, t.ex Chablis
- 2 dl grädde
- 2 dl fiskbuljong
- 2 msk smör
- 2 msk citronsaft
- 2 st schalottenlök (finhackad)
- 200 g räkor (skalade)
- Salt och vitpeppar
- Färsk dill (till garnering)
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 382 kcal
- Protein: 39.5 g
- Fett: 17.6 g
- Kolhydrater: 6.48 g
- Fibrer: 0.72 g
- Natrium: 774.7 mg
Gör så här
- Sätt ugnen på 180°C. Smörj en ugnsform och lägg i rödtungefiléerna. Krydda med salt och vitpeppar.
- Förbered såsen: Fräs den hackade schalottenlöken i 1 msk smör på medelvärme tills den är mjuk. Häll i vitt vin och låt reducera till hälften.
- Tillsätt buljong och grädde, låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar något. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Häll såsen över fisken och baka i ugnen i ca 12–15 minuter, tills fisken är fast men saftig.
- Lägg på räkorna de sista 2 minuterna i ugnen så att de blir varma men inte sega.
- Servera genast, garnerad med färsk dill.
Tillbehörsförslag:
•Smörstekt sparris och pressad potatis
•Rostade rotfrukter
•Ett glas vitt vin (Sancerre eller Chablis passar utmärkt)