Rödbetsgravad lax
Den här rödbetsgravade laxen ger verkligen ett imponerande intryck på buffébordet. Med sin rödrosa färg sticker den verkligen ut. Rödbetorna ger också en god och balanserad sötma som passar perfekt ihop med laxen. För att sätta lite extra smak rekommenderar vi en skvätt akvavit av valfritt slag. Akvaviten sätter även igång gravningen snabbare.
Rödbetsgravad lax passar utmärkt på jul- eller påskbuffén men kan också avnjutas tillsammans med dillstuvad potatis, rödbetor och en kall öl.
Ingredienser
-
85 kr
Regnbågslax midloin – sashimi
Sverige 3.2 kg 1820 kr (569 kr/kg) - 1 dl salt
- 2 dl strösocker
- 5 st vitpepparkorn
- 1 tsk senapsfrön
- 5 st svartpepparkorn
- 1 st kruka dill
- 1 st citron (skalet)
- 2 st färska rödbetor
- 2 cl akvavit (valfritt)
Näringsvärde per portion
Gör så här
- Lägg laxfilen på en plan arbetsyta.
- Mortla peppar och senapsfrön och blanda med salt och socker. Gnid in laxen på båda sidor med blandningen och bred ut eventuell överbliven blandning på ovansidan av laxen.
- Riv rödbetorna och blanda med rivet citronskal, hackad dill och eventuell akvavit.
- Fördela rödbetsblandningen över laxens köttsida så att det täcker.
- Lägg försiktigt i en plastpåse eller plasta ordentligt med plastfilm.
- Placera den inplastade laxen i en form och låt grava i kylen i ca 2-3 dagar.
- Skarpa bort rödbetsblandningen försiktigt och skölj av laxen lite snabbt. Torka av med hushållspapper.
- Skiva laxen tunt och servera med valfritt tillbehör.