Gravad lax med gin och szechuanpeppar
En klassisk svensk julbordsfavorit med en modern twist! Denna gravlax smaksätts med gin, szechuanpeppar och citrus för en perfekt balans mellan friskhet och kryddighet. Enkel att förbereda och en rätt som imponerar på både smaklökar och gäster.
ca 20 min
8 personer
Ingredienser
-
85 kr
Regnbågslax midloin – sashimi
Sverige 3.2 kg 1820 kr (569 kr/kg) - 10 cl gin (kan uteslutas)
- 2 dl strösocker
- 1 dl salt, grovt
- 1 apelsin
- 2 citroner
- 2 kvist rosmarin
- 4 msk gula sesamfrön
- 2 tsk sichuanpeppar
-
Sås
- 1 dl gräddfil
- 1 knippe gräslök
- 1 msk kapris
- salt och peppar
Näringsvärde per portion
- Kalorier: 437 kcal
- Protein: 26.6 g
- Fett: 21.2 g
- Kolhydrater: 28.1 g
- Fibrer: 1.6 g
- Natrium: 5839.6 mg
Gör så här
- Blanda samman socker och salt.
- Plocka bladen från rosmarinen och finhacka dem. Krossa szechuanpepparn fint. Rör ihop detta med socker- och saltblandningen.
- Tvätta citroner och apelsiner noga och riv deras skal. Tillsätt skalet till blandningen tillsammans med gin och citronsaft.
- Rulla ut plastfolie och strö hälften av kryddblandningen på folien.
- Placera laxen ovanpå och täck med den återstående blandningen.
- Slå in laxen tätt i plastfolie och låt den stå i kylen i 48-72 timmar. Vänd laxen var tolfte timme.
- Vid servering, låt laxen rinna av och torka den försiktigt med en ren kökshandduk.
- Dekorera med gula sesamfrön, lite krossad szechuanpeppar och rivet citronskal.
- Under tiden kan du förbereda såsen: Blanda crème fraîche med saften från en halv citron och finhackad gräslök. Krossa kaprisen fint och rör ner den i crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva gravlaxen tunt och servera med den tillhörande såsen.