Hemgjord sushi – Nigiri, Maki och Uramaki
Att göra egen sushi är ett jätteroligt sätt att engagera hela familjen i matlagningen. Alla får vara med och bestämma sina egna favoritfyllningar. I detta recept kommer vi gå igenom hur man gör 3 vanliga sorters sushi – Nigiri, Maki och Uramaki.
Receptet är beräknat för 18 bitar av varje sort.
För att få ett riktigt bra resultat rekommenderar vi att du följer vårt recept på det perfekta sushiriset innan du sätter igång.
Lycka till!
Ingredienser
-
100 kr
Lax – midloin
FRÖYA sushi grade 3.5 kg 2342 kr (669 kr/kg) -
65 kr
Räkor – extra stora
Grönland, stl 40/60 2.5 kg 1098 kr 5 kg 2195 kr (439 kr/kg) - sushimatta (makisu)
- 1000 g kokt sushi-ris
- 5 st nori-ark
- 2 tsk wasabi
- 0,5 dl sesamfrö
- 3 msk majonnäs (i spritspåse eller sprutflaska)
- 2 st avokado
- 0,5 st gurka (skalad och urkärnad 1 cm breda stavar)
Gör så här
Nigiri (18 bitar)
- Börja med att skära hälften av laxen i 18 tunna skivor. Skär laxen mot fibrerna för att den ska bli behagligare att tugga.
- Blöt händerna i vatten så att riset inte fastnar. Ta en liten boll med ris och forma till en limpa i handen. Den ska inte vara kompakt.
- Placera lite wasabi på en skiva lax med fingret och lägg laxen över riset på längden. Pressa samman allt försiktigt.
Maki (18 bitar)
I denna Maki har vi valt en fyllning av lax och avokado. Låt fantasin flöda och fyll den med krabba, räkor, tofu eller någon annan fyllning du gillar.
- Skär laxen i långa strimlor ca 1 cm. Dela, kärna ur, skala och skär avokadon på längden i 1 cm tjocka skivor.
- Placera ett nori-ark på sushimattan med den glansiga sidan nedåt. Nori-arket har ett randigt mönster som skall placeras i samma riktning som trådarna i sushimattan.
- Blöt händerna i vatten och placera ca 2,5 dl ris på nori-arket. Fördela riset jämnt över arket men låt 3 cm längst från dig vara tomt.
- Placera lax och avokado på mitten tvärs över riset. Använd inte för mycket fyllning.
- Rulla försiktigt alltihop bort från dig med hjälp av mattan. Håll fast den bortre delen av mattan med en hand samtidigt som du drar rullen mot dig, så att rullen pressas ihop. Fukta delen av nori-arket som saknar ris lätt med lite vatten på ditt pekfinger och rulla en sista gång så att rullen håller ihop.
- Dela rullen på mitten med en vass kniv. Dela därefter varje halva i 3 delar. Torka av kniven med en blöt handduk mellan snitten så den inte fastnar.
Urumaki (18 bitar)
Urumaki kallas även för “inside-out sushi” och är lite knepigare att få till än Maki. Men med lite träning så lär du dig snabbt. I vår Urumaki har vi gjort vår tolkning av en “California roll” med räkor, majonnäs och gurka. Men endast fantasin sätter gränserna för vad du fyller din Urumaki med.
- Slå in sushimattan i ett lager plastfilm så att riset inte fastnar.
- Dela ett nori-ark på mitten och placera ena halvan på sushi-mattan.
- Blöt händerna med vatten och fördela ca 2 dl ris i ett jämnt lager över hela nori-arket. Strö sesamfrön över riset
- Vänd hela arket så att riset hamnar nedåt och placera räkor, gurka och en sträng majonnäs på mitten tvärs över nori-arket.
- Rulla försiktigt alltihop bort från dig med hjälp av mattan tills ändarna möter varandra. Rulla försiktigt tills riset i ändarna har klistrat ihop.
- Dela rullen på mitten med en vass kniv. Dela därefter varje halva i 3 delar. Torka av kniven med en blöt handduk mellan snitten så den inte fastnar.