Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 690 kr Snabba hemleveranser till 76% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Perfekt sushiris

Perfekt sushiris

Riset är förmodligen den viktigaste ingrediensen i sushi om du frågar en sushi-kock.  I Japan får inte lärlingar lära sig att göra sushi förrän de bemästrar konsten att göra det perfekta sushiriset. När du köper sushiris i affären står det alltid anvisningar på paketet. Det har dock visat sig att det sällan blir bra. Med vårt recept får du ett perfekt resultat varje gång. Ditt perfekta sushiris går även utmärkt att använda i en Poke bowl.

ca 90 min
4 personer

Ingredienser

  • 5 dl sushiris
  • 5 dl vatten
  • 1 st kelpblad (inte nödvändigt)
  • 4 msk risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk mirin

Gör så här

  1. Ignorera anvisningarna på rispåsen och skölj riset 3-5 gånger. Vattnet behöver INTE vara helt klart.
  2. Placera riset i en sil för att rinna av. 60 minuter på vintern, 30 minuter på sommaren. (Låter konstigt, men är sant).
  3. Medan riset rinner av, blandar du vinäger, socker, salt och mirin i en skål tills sockret löser sig.
  4. Häll riset i en gryta och häll på vattnet. Om du använder ett kelpblad, bör det vara ungefär 5 cm långt.
    Torka av det lätt och klipp små slitsar så att det ser ut som en kam. Lägg sedan ner bladet i grytan tillsammans med ris och vatten.
  5. Koka upp riset snabbt och täck sedan grytan med lock låt sjuda i 15 minuter. Undvik att tjuvkika då du släpper ut värme och fukt men säkerställ att du inte har värmen på för högt. Att sjuda betyder att du under en period av tid kokar något på svag värme.
  6. Ta bort grytan från värmen (plattan) men håll locket STÄNGT. Låt riset vila i 10 minuter under lock.
  7. Lägg riset i en glasskål eller en hangiri (japansk träskål) för att svalna och fläkta riset lätt medan du tillsätter vinägerblandningen. Blanda riset försiktigt så att det inte går sönder.

Andra recept du kanske gillar

Våra storsäljare

Räkor 40-60 Fiskbilen Lyx
65 kr

Räkor – extra stora

Grönland, stl 40/60
2.5 kg 1098 kr
5 kg 2195 kr
(439 kr/kg)
Torsk skrei filé Fiskbilen Lyx
67 kr

Skreitorsk – ryggfilé

Norge
2.5 kg 1198 kr
5 kg 2395 kr
(479 kr/kg)
Lax sashimi Fiskbilen Lyx
62 kr
DU SPARAR 118 kr

Lax – midloin

FRÖYA sushi grade
3.5 kg 1733 kr
(495 kr/kg)
Vildfångad lax
44 kr
DU SPARAR upp till 603 kr

Lax – vildfångad

Sverige
5 kg 1495 kr
2.5 kg 748 kr
(299 kr/kg)