Perfekt sushiris | Fiskbilen.se
Perfekt sushiris

Perfekt sushiris

Du behöver

för 4 personer

Tillagningstid: ca 90 minuter

5 dl sushiris
5 dl vatten
1 st kelpblad (inte nödvändigt)
4 msk risvinäger
3 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk mirin

Riset är förmodligen den viktigaste ingrediensen i sushi om du frågar en sushi-kock.  I Japan får inte lärlingar lära sig att göra sushi förrän de bemästrar konsten att göra det perfekta sushiriset. När du köper sushiris i affären står det alltid anvisningar på paketet. Det har dock visat sig att det sällan blir bra. Med vårt recept får du ett perfekt resultat varje gång. Ditt perfekta sushiris går även utmärkt att använda i en Poke bowl.

Gör så här

  1. Ignorera anvisningarna på rispåsen och skölj riset 3-5 gånger. Vattnet behöver INTE vara helt klart.
  2. Placera riset i en sil för att rinna av. 60 minuter på vintern, 30 minuter på sommaren. (Låter konstigt, men är sant).
  3. Medan riset rinner av, blandar du vinäger, socker, salt och mirin i en skål tills sockret löser sig.
  4. Häll riset i en gryta och häll på vattnet. Om du använder ett kelpblad, bör det vara ungefär 5 cm långt.
    Torka av det lätt och klipp små slitsar så att det ser ut som en kam. Lägg sedan ner bladet i grytan tillsammans med ris och vatten.
  5. Koka upp riset snabbt och täck sedan grytan med lock låt sjuda i 15 minuter, INTE TJUVKIKA.
  6. Ta bort grytan från värmen men håll locket STÄNGT. Låt riset vila i 10 minuter under lock.
  7. Lägg riset i en glasskål eller en hangiri (japansk träskål) för att svalna och fläkta riset lätt medan du tillsätter vinägerblandningen. Blanda riset försiktigt så att det inte går sönder.