Perfekt sushiris
Riset är förmodligen den viktigaste ingrediensen i sushi om du frågar en sushi-kock. I Japan får inte lärlingar lära sig att göra sushi förrän de bemästrar konsten att göra det perfekta sushiriset. När du köper sushiris i affären står det alltid anvisningar på paketet. Det har dock visat sig att det sällan blir bra. Med vårt recept får du ett perfekt resultat varje gång. Ditt perfekta sushiris går även utmärkt att använda i en Poke bowl.
ca 90 min
4 personer
Ingredienser
- 5 dl sushiris
- 5 dl vatten
- 1 st kelpblad (inte nödvändigt)
- 4 msk risvinäger
- 3 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 2 msk mirin
Näringsvärde per portion
Gör så här
- Ignorera anvisningarna på rispåsen och skölj riset 3-5 gånger. Vattnet behöver INTE vara helt klart.
- Placera riset i en sil för att rinna av. 60 minuter på vintern, 30 minuter på sommaren. (Låter konstigt, men är sant).
- Medan riset rinner av, blandar du vinäger, socker, salt och mirin i en skål tills sockret löser sig.
- Häll riset i en gryta och häll på vattnet. Om du använder ett kelpblad, bör det vara ungefär 5 cm långt.
Torka av det lätt och klipp små slitsar så att det ser ut som en kam. Lägg sedan ner bladet i grytan tillsammans med ris och vatten. - Koka upp riset snabbt och täck sedan grytan med lock låt sjuda i 15 minuter. Undvik att tjuvkika då du släpper ut värme och fukt men säkerställ att du inte har värmen på för högt. Att sjuda betyder att du under en period av tid kokar något på svag värme.
- Ta bort grytan från värmen (plattan) men håll locket STÄNGT. Låt riset vila i 10 minuter under lock.
- Lägg riset i en glasskål eller en hangiri (japansk träskål) för att svalna och fläkta riset lätt medan du tillsätter vinägerblandningen. Blanda riset försiktigt så att det inte går sönder.
Relaterade produkter
85 kr
Regnbågslax midloin – sashimi
3.2 kg | 1820 kr |
(569 kr/kg) |
74 kr
Tonfisk – sashimi – kotlett
3 kg | 1617 kr |
(539 kr/kg) |
69 kr
Tonfisk sashimi – kuber
1 kg | 458 kr |
(458 kr/kg) | |
OBS! Endast Göteborg och Malmö |
112 kr
DU SPARAR 40 kr
Tonfisk sashimi – saku
1.2 kg | 899 kr |
(749 kr/kg) | |
OBS! Endast Stockholm, Göteborg och Malmö |
100 kr
Lax – midloin
3.5 kg | 2342 kr |
(669 kr/kg) |