
Honungsgravad lax med enbär
Den här honungsgravade laxfilén är något alldeles extra. Den friska sötman från honungen är en perfekt stöttepelare för de starka enbären. För att få en tydligare enbärssmak och för att starta gravningen, rekommenderar vi en skvätt gin. Det går alldeles utmärkt även utan gin.
ca 20 min
10 personer
Ingredienser
-
85 kr
Regnbågslax midloin – sashimi
Sverige 3.2 kg 1820 kr (569 kr/kg) - 1 msk enbär
- 1 msk vitpepparkorn
- 1 st kruka dill
- 0,5 dl salt
- 0,5 dl flytande honung
- 2 msk socker
- 2 cl gin (valfritt)
Näringsvärde per portion
Gör så här
- Mortla peppar och enbär grovt i en mortel och blanda med salt och socker.
- Gnid in laxen ordentligt med blandningen på båda sidor.
- Lägg laxen i en form med köttsidan uppåt. Fördela eventuellt överbliven saltblandning ovanpå.
- Hacka dillen och fördela ovanpå laxen.
- Skvätt eventuellt några droppar gin samt ringla honungen över laxen.
- Täck formen med plastfilm och ställ i kylen i 2-3 dygn. Vänd laxen 2 gånger om dagen.
- Skiva den honungsgravade laxen tunt och servera med valfria tillbehör.