Produkter
Mer...
Fri leverans vid köp över 699 kr Snabba hemleveranser till 80% av Sveriges hushåll Nöjda kunder sen 2004!
KUNDTJÄNST: 010-330 02 30
Räkor frysta

Allt du behöver veta om räkor

Extra goda fina räkor är något som många av oss tycker extra mycket om. Därför tänkte vi berätta lite om just räkor, vad beteckningarna står för och hur en av våra mest använda skaldjur har blivit så populär.

För dig som bara undrar över beteckningar och så tar vi det direkt. Den vanligaste räkan här i våra områden är Nordhavsräkan och det är också den som man oftast köper i affärer och genom oss på Fiskbilen. Den lever i arktiska haven och finns ända ner till den svenska västkusten. Kanske har du någon gång varit i Smögen och ätit nyfångade räkor, då vet du vad vi menar.

Förutom våra vanliga räkor har vi även fler besläktade räkor i sortimentet. Du hittar argentinska vildräkor, rödräkor och gambas i sortimentet. Detta är produkter som passar extra fint till grillkvällarna och varför inte komplettera med lite pilgrimsmusslor.

Läs gärna våra vintips och hur du bäst hittar rätt vin till grillad fisk och skaldjur .

Storleken på räkor

Storleken varierar också och när man talar räkor använder man sig av 40-60, 80-100 och så vidare. Det är ett mått på räkans storlek och talar om hur många räkor som går på ett kilo.

Köper du räkor 40-60 så är det alltså 40 till 60 stycken räkor som går på ett kilo. Ju mindre tal desto större räkor. Köper du 80-100 är räkorna mindre och det går alltså fler räkor på ett kilogram. Räkor 30-50 är relativt ovanliga men vi får in dom i perioder och då brukar dom ta slut nästan direkt.

En stor favorit bland våra kunder är just 40-60 räkorna som är rejält stora, har en fantastisk smak och är fulla med rom. Helt enkelt en riktig delikatess att avnjuta och som passar bra i många rätter. Så enkelt var det med storleken.

Hur fiskas räkorna?

Räkorna befinner sig på mjuk botten på djup mellan 50-500 meter. En räka simmar oftast framåt i lugn takt men när den blir jagad kan den snabbt förflytta sig bakåt genom att slå ihop den bakre delen av kroppen. På det sättet kan den oftast undkomma en del av farorna.

När man fiskar räkor görs det vanligen med ett redskap som kallas trål. Det är en form av nät som dras på ett avsett djup och tar med sig det som hamnar i trålen. När räkorna tagits ombord kokas dem på båten och fryses sedan in. När räkorna fryses ner täcks dom med en tunn hinna vatten vilket gör att smak och kvalitet bevaras i varje räka som en konservering. Det gör att de känns som färska när de sedan ska avnjutas. Transporten sker sedan i en oavbruten fryskedja hem till din dörr.

Räkor levereras i omgångar från fiskeflottorna som ligger ute längre perioder. Räkor är hållbara lång tid då de förvaras i industrikylar ner mot -37 grader. I en vanlig frys på minst -18 grader är räkorna hållbara i cirka sex månader.

Räkor passar till allt

Ja faktiskt är räkan en produkt som är otroligt varierande i köket och som vi tycker passar nästan till allt. Man kan äta den som färsk räka, på pizza, till gratänger, toast Skagen eller som tilltugg och dekorationer i rätter och smörgåstårtor. Dessutom är den omtyckt av en stor åldersgrupp vilket gör den till en passande rätt i många familjer.

Genom att den är fryst är det enkelt att ta fram den mängd som man behöver till varje middag. Hos Fiskbilen köper man lite större förpackningar och 5 kilo kan tyckas stort men med en enkel uppdelning i din frys får det enkelt plats. En stor fördel är att alltid kunna ha kvalitetsräkor hemma i frysen, redo att tas fram till en lyxig och god middag med goda vänner.

Ta hand om räkskalen!

När räkmiddagen är över brukar det bli en hel del skal över och här vill vi tipsa om något vi absolut tycker man ska tänka på. Det är att göra en räkfond på dessa skal. Det är superenkelt och gör att man sedan har en bra grund till andra rätter och en kraftig och bra smakförstärkare. Varför inte göra en supergod räksoppa på denna fond till lunchen dagen efter. Är du inte sugen på räksoppa till dagen efter så är det bara att frysa fonden och ta fram den till nästa gång.

Så tänk till innan skalen åker i soporna och koka istället räkfond på dem. Här hittar du ett snabbt och enkelt recept på räkfond.

Recept på räkfond

Har du hittat hit så har du kommit fram till att det är väldigt smart och väldigt enkelt att koka en fond på räkskalen. Den lägger grunden till den godaste räksoppan du har lagat. Att göra en räkfond är enkelt och har du jättebråttom kan du göra det bara på räkorna, men det blir en bättre smak med lite ingredienser, har du dessutom i lite vitt vin så förhöjs allting ytterligare ett steg.

I vårt enkla recept för räkfond visar vi dig hur du gör.